Ekologista yhteisöasumista maatilalla

L’aubier:n tila Sveitsissä tarjoaa myös laadukasta yhteisöasumista muiden liiketoimintojensa lisäksi. Tausta-ajatuksena asuntojen rakentamiselle oli, että ihmiset, jotka tuntevat yhteyden L’aubieriin voisivat asua lähellä tilaa. Yleensä asukkaat jakavatkin tilan arvot filosofisesta näkökulmasta, sitoutumisesta biodynaamiseen tuotantoon, ekologisesta ja kestävästä kehityksestä ja ihmisen hengellisistä ulottuvuuksista. Asuntoja ei ole rajattu vain tietyille ikäryhmille, vaan niihin on tervetulleita kaikenikäiset ihmiset perheistä senioreihin. Ajatuksena on, että kaikenikäiset voivat elää yhdessä. Senioreille L’aubier tarjoaa sopimuksen, jonka turvin seniori voi asua asunnossa koko loppuikänsä.

Rakennetut asunnot ovat moderneja, valoisia, hyvällä näköalalla varustettuja ja ne on rakennettu mahdollisimman omavaraisiksi. Asuntoihin on käytetty laadukkaita paikallisia materiaaleja. Yksi esimerkki asuntojen ekologisuudesta on, että talteenotettua sadevettä käytetään muun muassa asuntojen wc:iden huuhtelujärjestelmissä. Kaikissa asunnoissa on otettu huomioon liikuntarajoitteiset, joten ne sopivat hyvin esimerkiksi senioreille tai perheille, joissa on vammaisia lapsia.

Asuntojen lisäksi L’aubier tarjoaa asukkailleen maksullisia A’la carte -palveluja, kuten ruokahuoltoa, siivousta, viranomaisapua, avustusta kaupassa käyntiin ym. Asukkaat tapaavat toisensa kuukausittain kokoontumisessa, jossa sovitaan seuraavan kuukauden tapahtumista, kuten mahdollisista teatteriretkistä, taksimatkoista kaupunkiin, grillaustapahtumista, kampaajan vierailuista tai muista ajankohtaisista tapahtumista. Asukkaiden käytössä on myös iso puutarha, jossa voi rentoutua. L’aubierin asukkailta ei odoteta vastavuoroisuutta esimerkiksi osallistumilla maatilan töihin, vaan asumisesta koituvat kulut katetaan alkusijoituksilla ja vuokrilla.

Asuntoja ei myydä, vaan asuntoihin lunastetaan asumisoikeus. Alkusijoituksen suuruus riippuu siitä lunastetaanko asuntoon elinikäinen asumisoikeus. Elinikäiseen asumiseen oikeuttava alkusijoitus on 3000 Sveitsin frangia eli noin 2500 euroa neliömetriä kohden, muussa tapauksessa 1000 frangia neliömetriä kohden. Alkusijoitus jää kokonaisuudessaan L’aubierille, eikä sitä makseta asukkaalle tai senioriasukkaan perikunnalle takaisin asunnon vapautuessa. Asukkaat maksavat asunnosta myös kustannusperusteista vuokraa, joka on 200-250 Sveitsin frangia neliömetriä kohden vuodessa. Seniorin kuollessa asunnon asumisoikeus päättyy ja L’aubier voi luovuttaa asunnon uuden asukkaan käyttöön.

Kategoriat: Artikkelit
Kommentoi | Kommentit pois päältä artikkelissa Ekologista yhteisöasumista maatilalla 13.9.2013

Kommentointi poissa käytöstä.