Humuspiiri tiistaina 15.11.2022 klo 18-20 teemana maaperän kemiaa: pH ja sen merkitys ravinteiden sitoutumiseen ja eliöiden hyvinvointiin
Opintopiiri elävästä maasta ja yhdessä luomisesta.
Nyt on tarve saada simppelit perusasiat selville pH:sta. Hapan maku tuo mieleen karpalot ja maustamattoman jogurtin. Hapan maistuu suussa nautinnolliselta, kun makuun oppii.
Kemian kannalta happamuus ja emäksisyys ovat vetyionien liikettä. Vety on maailmankaikkeuden yleisin alkuaine. Mitä enemmän maassa on vetyioneja sitä happamamman sanotaan maaperän olevan.
Miten happamuus vaikuttaa kasveihin ja eliöihin? Entä mihin muuhun happamuus vaikuttaa? Koska maaperä on hapanta? Miksi eri kasvit viihtyvät happamuudeltaan erilaisissa ympäristöissä?
Miten happamuutta ja emäksisyyttä voidaan mitata? Onko olemassa optimaalinen pH taso maaperän kannalta? Entä mikä on kasvien osuus oman elinympäristönsä pH:n luojana ja mitkä tekijä vaikuttavat siihen, että pH nousee tai laskee?
Maaperän kemiasta alustaa Hanna Keränen, joka luennoi aiheesta biokemistin ja harrasteluomupuutarhurin näkökulmasta. Hanna harrastaa myös hapattavia prosesseja keittiössä.
Tule kuulemaan maaperän kemiasta ja pohtimaan miten tältä kannalta voimme olla mukana luomassa elinvoimaisia alueita meille ja muille eliöille planeetan päällä.
Ilmoittaudu mukaan osoitteeseen info@humuskampanja.fi tai tule suoraan mukaan opintopiirin zoomiin osoitteesta
https://us02web.zoom.us/j/83748423962?pwd=SDlJTnQyQVBHNDhQbFR3VnNPVWw2Zz09
Etukäteistehtävä/kysymys
Käy tutustumassa suon happamuuteen: Tee karpaloretki läheiselle suolle. Upota kätesi rahkasammaleeseen ja nuuhki turvetta. Minkä arvelisit suoveden pH:n olevan?
Voit halutessasi tehdä puhdistavan kasvohoidon upottamalla kasvosikin mättääseen muutaman minuutin ajaksi. Älä unohda maistaa karpaloiden happamuutta! Luennolla kerrotaan mittarilla mitatut pH-lukemat.
Avainsanat: hapan, neutraali, emäksinen, juurinystyräbakteerit, puuntuhka
Humuspiiri on Humuskampanjan opintopiiri, josta saa tietoa hiilensidonnasta maaperään, maan mikrobistosta ja regeneraatiosta, maaperän elävyydestä.
Opintopiirin alussa on lyhyt alustus päivän teemasta. Jokaiseen teemaan saat etukäteistehtävän tai kysymyksen, jota pohtimalla pääset halutessasi virittäytymään opintopiiriin. Teemaa voit työstää miettimällä, piirtämällä, kirjoittamalla, jakamalla kokemuksiasi jne.
Kokemusten ja kysymysten jako tapahtuu opintopiirissä piiritekniikalla. Halutessasi voit lähettää teemaan ja sen etukäteistehtävään/kysymykseen liittyviä ajatuksiasi, kysymyksiäsi, kokemuksiasi jne. sähköpostilla osoitteeseen info@humuskampanja.fi.
Tervetuloa!
15.11.2022 humuspiirin facebook tapahtuman löydät täältä
https://www.facebook.com/events/823688992216103
Humuskampanjan tavoite on tehdä maanparantamisesta kansalaistaito.