Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Viljelijöiden talvipäivät


  • Nuorisokeskus Marttinen 16 Herrasentie Herraskylä, Pirkanmaa, 34800 Finland (kartta)

BIODYNAAMISEN JA LUONNONMUKAISEN VILJELYN MAHDOLLISUUDET OMAVARAISUUDEN VAHVISTAMISESSA

Marttisen Nuorisokeskus, Virrat

Talvipäivien tavoitteena on syväluodata tämän päivän viljelijöiden tilannetta ja löytää ratkaisuja tulevaisuuteen. Ohjelma on suunnattu viljelijöille ja viljelijäksi haluaville ja aiheesta kiinnostuneille. Ohjelma koostuu ajankohtaisista alustuksista, ja niiden pohjalta käytäviin keskusteluihin ja ryhmä/parityöskentelyyn.

Ilmoittaudu 26.1.2025 mennessä: https://kauppa.biodyn.fi/tuote/talvipaivat-2025

Seminaarimaksu on koko ajalta 200 € ja yksittäiseltä päivältä 65€ (ma ja pe 55€)

Nopean varaajan etuna näistä hinnoista -20% 20.1.2025 saakka. Seminaarimaksu sisältää ohjelman. Ruokailut ja majoitukset varataan seminaarin ilmoittautumisen yhteydessä ja ne maksetaan paikan päällä suoraan Marttisen Nuorisokeskukselle.

Majoitus 55€/yö/hlö 2 hh huoneissa, 20€ lisä/ yö 1 hh huoneesta.

Ruokailut 36,50€ / päivä (sis. aamupala, lounas ja illallinen), ma 27 € ja pe 23 €

OHJELMA

Ajan henki on paljon vaativa kaikilta, tällä hetkellä. Monelta suunnalta kuuluu nyt vuoden vaihtuessa, näkymiä tulevaan vuoteen 2025 ja sen energeettiseen laatuun. Yhteistä niissä tuntuu olevan sellainen suuremman heräämisen tuntu. Ihmiset alkavat saada tarpeekseen jatkuvasti kiristyvästä elämästä joka pakottaa yhä useampia katsomaan totuutta silmiin. Suomalaisuuden syvimpään olemukseen kuuluvat asiat alkaa nostaa päätään ja pyrkiä pääsemään pinnalle, pitkähkön tukahduksissa vietetyn aikakauden jälkeen.

Mitä menneessä Suomalaisessa maaseutukulttuurissa on ollut sellaista, jota voisi tämän päivän tilanteessa hyödyntää ja ottaa käyttöön? Näitä asioita mm tarkastellaan TALVIPÄIVIEN kahden ensimmäisen päivän alustuksissa, jotka pohjautuvat alustajien omiin elämänkokemuksiin. Kolmas päivä käsittelee kansainvälisen, 100 vuotiaan Biodynaamisen liikkeen antia Dornachin perinteisiltä Talvipäiviltä, sekä muita kokemuksia biodynaamisiltä tiloilta mm. Järnasta, Ruotsista.

Vuoden 2025 kansainvälinen teema on TULEVAISUUS. Neljännen päivän teemat käsittelee tämän päivän Suomalaisen maatalouden isoja kysymyksiä. Miten palautetaan kuluttajien luottamus ja löytyykö uusia malleja ruokahuoltomme turvaamiseen, sekä miten tuottajat ja kuluttajat kohtaavat tulevaisuudessa.

Järjestäjien toiveena on että mahdollisimman moni Talvipäiville osallistujista, pystyisi olemaan koko ajan, koska kurssiohjelma muodostaa kokonaisuuden, jolla on erityistä merkitystä.

Järjestelytoimikunnan puolesta Johannes Poti ja Sakarias Liimatainen

ALUSTAJAT ESITTÄYTYVÄT

Johannes Poti, Viljelijän tarina. 60v maaseutumme murrosta.

Vuonna 1971, olessani 14 vuotias ostettiin kotitilalleni ensimmäinen traktori ja aloitin kehittää sitä kemiallis-tekniseen suuntaan. Maatilallamme oli muutama lehmä ja niiden nuori karja ja kanoja. Lisäsin ”erikoiskasveina”, ruokaperunaa ja myöhemmin sokerijuurikkaan.

Nuoren perheemme terveyden kriisiydyttyä, löysimme tien ulos terveys ongelmistamme luonnonmukaisemmin menetelmin. Uudeksi tuotantomuodoksi valikoitui Biodynaaminen luonnonhoito, toisin sanoen ”Elämänvoima viljely”. Se oli hyvin voimaannuttava aika elämässämme. Sitten kuitenkin se hajosi -90 luvun jatkuviin muutospaineisiin. Perheelle tuli ero ja tilamyytiin pois.

Tämän jälkeen tieni kulki kuusi vuotta, isoissa yhteisöissä, joissa myös viljely mukana. Viimeiset kolme vuotta ollut Alavudella käynnistämässä pientilalla huoltovarmuus näkökulmasta perustuotantoa. Jo vähän yli neljäkymmentä vuotiaana olin elänyt läpi kolme kulttuuri kautta. Lapsuuden luonnonmukainen elämän tapa, Kemiallis-tekninen aikakausi ja Biodynaamisen luonnonhoidon aika, kaikki noin 14 vuoden jaksoina. Kokemuksista lisää 10.2.2025.

.

Sakarias Liimatainen majoitus vastaava

Maanviljely jäi Äänekoskelle/Konginkankaalle kun perhe muutti Ruotsiin ja mukana oli kaksi pientä lasta - yksi heistä oli Sakarias Liimatainen.

Kaikki kesät käytiin Suomessa, ja osa ajasta autettiin sukulaisten maatiloilla. Minä vartuin Ruotsissa, kävin muun muassa kansainvälisen B2B markkinoinnin koulutuksen. Myöhemmin olin mm. Eskilstunassa sijaitsevan betonitehtaan omistaja 10 vuotta.

Asuin kymmenen vuotta Järnassa, Södertäljessa, jossa sijaitsee Pohjoismaiden antroposofian keskus, sekä monta luomu- ja biodynaamista maatilaa. Tutustuin moneen viljelijään, kasvihuoneyrittäjään ja moneen Järnassa olevaan säätiöön, niin kuin Saltå Kvarn. Muutto tuli Suomeen reilu kymmenen vuotta sitten ja maajohtajaksi ruotsalaiseen tytäryhtiöön Helsinkiin. Nyt viimeiset viisi vuotta on vierähtänyt yrittäjänä.

Jaana Helin


”Matkani kaupunkilaiselämästä pitkälle vietyyn omavaraisuuteen on ollut nopea, sisinpäni johdattama, minulle ainut oikea tie.

Tämä elämäni tärkein matka alkoi 14 v. sitten, kun vastasin sisimpäni huutoon ja hyppäsin kohti tuntematonta. Jätin silloisen työelämän opettajan roolini, vaihdoin sen kanafarmariksi ja vuohipaimeneksi, ja muutin vesiputkettomaan mummonmökkiin.

Omavarainen elämä pohjaa itselläni arvoihin vapaus ja vastuunkanto. Konkreettisella tasolla se on puhtaan ruuan tuottamista luonnon kanssa yhteistyössä, yhteiskunnallista riippumattomuutta vedestä ja lämmöstä, sekä taloudellista vapautta ja velatonta elämää, minkä vaatimaton elämä vuosien saatossa on mahdollistanut.

Sydämestäni, muutto maalle ja omavaraisen elämäntavan omaksuminen ovat olleet elämäni ehdottomasti parhaat päätökset.”

Sari Kalliokoski

Olen koulutukseltani FM (ympäristötieteet) ja TkL (ympäristötekniikka). Joten minulla on vahva kokemus ympäristötutkimuksen alalta. Luomukenttä, tuottajayhteistyösekä ruokaketjun kehittäminen ovat minulle tuttuja toimittuani vuosia yrittäjänä ja toimitusjohtajana luomuruuan verkkokauppayrityksessä, Luomulaatikko Oy:ssä.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana olen tehnyt työtä maaseudun ja maatalouden tulevaisuuden puolesta ja etsinyt uudenlaisia ratkaisuja maaseudun elävyyden kehittämiseksi erilaisissa projekteissa mm. Biodynaamisen yhdistyksen, Biodynaamisen viljelyn säätiön ja pienten kestävän ruokatuotannon start-up yritysten parissa. Biodynaamisen yhdistyksen toiminnanjohtajana olen toiminut maaliskuusta 2024 alkaen.

Rauno Moilanen ja Maria Muller

Kasvisten paratiisi -tiimin viljelyvelho on Rauno. Raunolla on yli 11 vuoden käytännön kokemus kasvisten viljelystä avomaalla ja kasvulaatikoissa sekä yli 30 vuoden kokemus kasvien viljelystä kasvihuoneissa, parvekkeilla, kukkaruukuissa ja viljelylaatikoissa. Maatilatalouden peruslinjan teoriaopinnot Rauno on suorittanut Seppälän Maatalousoppilaitoksessa vuonna 1988-1989.

Rauno on seurannut kasvien kasvua ja kehitystä sekä vuorovaikutusta suurella mielenkiinnolla ja oppinut kasvisten viljelyn parhaat vinkit ja kasvit. Hänen viljelypalstansa Helsingissä on ollut heti toisesta kesästä lähtien paikallinen nähtävyys, josta Rauno on kerännyt satoa vuodesta toiseen satokauden alusta lumen tuloon asti. Rauno on kirjoittanut oppaat Sadonkorjuuopas ja Kasvisten paratiisi: maan muokkaus ja parantaminen -kirjat suomeksi ja englanniksi.

Maria on Kasvisten paratiisin haltiatar, toimitusjohtaja. Hän pyörittää myös sometilejämme ja verkkokauppaamme. Maria on tutkijan ja opettajan työssään uppoutunut erityisesti luonnonmaantieteeseen, geologiaan ja biologiaan. Omassa elämässään Maria on päätynyt luonnollisiin ja kokonaisvaltaista hyvinvointia tukeviin valintoihin ja vie niitä eteenpäin myös Kasvisten paratiisissa.

Kasvisten Paratiisin esittely löytyy netistä:

https://kasvistenparatiisi.fi/kasvisten-paratiisin-tarina/

Ilkka Tiainen

Dokumenttielokuva tuottaja/ ohjaaja, päätoimittaja, yrittäjä, viljelijä.

Media-alan töiden ohessa viljelen Alavuden Sapsalammella osaa 1460 luvulla perustettusta tilasta.

Olen asunut neljällä mantereella, valmistunut kansainvälisen kaupan kandidaatiksi (BBA) 2006. Ylioppilaaksi olen kirjoittanut Vaasan Steiner koulusta.

Media-yhtiöitteni kautta olen ollut mukana laatimassa mainoskampanjoita ja mediaratkaisuja keskisuurille ja maailman suurimmille elintarvikevalmistajille. Olen suunnitellut ja toteuttanut monia erilaisia markkinointi ja myynninedistämisratkaisuja elintarvikekauppojen sisällä Suomessa.

Suomessa toimivista yhtiöistä elintarvikealan asiakkaitani ovat olleet muun muassa Arla, Valio, Paulig, Fazer, Meira, Nestle, Mars Finland, Alavuden Öljynjalostamo. jne…

Minulla on selkeä ymmärrys suomalaisen kaupan, tuottajien ja jalostajien toimintaympäristöstä verrattuna suuriin euroopan maihin, Aasian maihin ja Yhdysvaltoihin.

Hyvän ja laadukkaan ruoan arvo on aloittanut nousun, kasvava määrä ihmisistä tiedostaa mitä he syövät. Tällä hetkellä laadukkaan ruoan tuottaja ja kuluttaja eivät kohtaa vielä Suomessa kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Alustuksessani tulen esittelemään toimintaympäristöä, mahdollisuuksia ja esimerkkejä maailmalta kuinka saamme tuottajan ja asiakkaan kohtaamaan toisensa. Tavoiteena luoda kannattava mahdollisuus tuottaa laadukasta ruokaa kuluttajille niin, että tuottaja ja kuluttaja voittavat. Käsittelen myös alueellisia ja kunnallisia hankintoja sekä niihin vaikuttamista. 

Picksy-tiimi: Timo Perkiö, Jani Perkiö ja Mikael Svenlin

Picksy – Lyhin reitti tuottajalta lautaselle

Picksy perustettiin vuonna 2021 kolmen innovaattorin, Timo Perkiön, Jani Perkiön ja Mikael Svenlinin, toimesta. Idea syntyi halusta vahvistaa pientuottajien asemaa tarjoamalla heille työkalut suoramyyntiin, mikä lyhentäisi toimitusketjuja ja tukisi paikallista tuotantoa. Perustajien näkemys oli, että kuluttajat ansaitsevat suoran yhteyden tuotteen alkuperään. Tämä periaate on johtanut siihen, että Picksyn alustalla vain tuottajat voivat myydä tuotteitaan, eikä jälleenmyyjille ole sijaa.

Picksyn kehitys lähti liikkeelle tarpeesta luoda tuottajille helppokäyttöinen alusta, joka tekee suoramyynnistä vaivatonta. Alustan kautta tuottajat voivat päättää itse tuotteidensa hinnat ja hallita koko myyntiprosessia. Kuluttajille haluttiin luoda mahdollisimman hyvä asiakaskokemus ja tehdä ostoprosessista mahdollisimman sujuva.

Picksyn tulevaisuuden visio ulottuu kansainvälisille markkinoille, jossa suomalaiset puhtaat tuotteet olisivat saatavilla maailmanlaajuisesti. Lisäksi Picksy pyrkii laajentamaan toimintaansa ravintoloihin ja muihin yrityksiin, jotka hyötyvät suoraan tuottajilta hankituista tuotteista.

Lisätietoja saat Picksyn verkkosivuilta: https://picksy.store 

Aikaisempi tapahtuma: 22. marraskuuta
Nordic Biodynamic Froum