Kuva Unsplash

Kuva Unsplash

Draama vehnän ympärillä

Demeter 3/2022

Teksti: Ueli Hurter
Käännös: Pentti Okkonen

Leivomme leipää vehnästä. "Jokapäiväinen leipämme" tarkoittaa päivittäistän ruokaa yleensä. Mistä leivän vehnä tulee?” Tietenkin pelloilta, joilla viljelijät kasvattavat vehnää. Mutta monille ihmisille, jotka syövät leipää joka päivä, pellot, joissa "heidän" vehnänsä kasvaa, ovat kaukana, esimerkiksi Ukrainassa tai Venäjällä. Esimerkiksi 90 prosenttia Egyptin 100 miljoonan asukkaan vehnästä tulee Ukrainasta ja Venäjältä.

Kuva: Pixabay

Biodynaamisen viinintuotannon erityispiirteet

Demeter 3/2017

Teksti: Sari Kalliokoski

Biodynaamisten viinien kansainväliset tuotantoehdot alkavat seuraavalla määritelmällä: Demeter/Biodynaaminen viini auttaa luonnon ja ihmisen kehitystä puhumalla aisteille ja mielelle. Demeter/Biodynaaminen viininviljely ei ole keino päämäärän saavuttamiseksi, vaan sen tarkoituksena on rikastuttaa maailmaa ja juhlia luonnon kauneutta ja elämää

Kuva: Lucija Ros, Unsplash

 Maito, joka osaa puolustautua bakteereja vastaan

Demeter 3/2021

Teksti: Jens-Otto Andersen
Käännös: Pentti Okkonen

Katsokaamme nyt käsittelemättömän tilamaidon ihmeellistä olemusta: sen kykyä tappaa bakteereja maidossa. Maidossa on kaikkea, mitä bakteerit tarvitsevat ja ne lisääntyvät välittömästi. Mutta maito ei ole avuton sivustakatsoja, kaukana siitä, se osaa puolustautua.